Individueel systemische werken

Systemisch werken is voor vele bekend door Bert Hellinger maar ook namen als Virgina Satir (familiesculptuur) en Franz Ruppert mogen niet ontbreken.

Systemisch werken houdt in dat iedereen in het systeem een plek heeft. Bij systeem kun je denken aan familie, gezin, werk enz. Iedereen heeft zijn eigen unieke plek, in plaats en volgorde. Tijdens het systemisch werken stem je af op het collectief bewustzijn. Je stapt in het ‘’wetende veld ‘’ hierin laat je alle normen en overtuigingen los en stem je af op de emotie en energie die zich openbaren. Dit klinkt voor sommige misschien moeilijk voor te stellen, ik kan je vertellen dat het als vanzelf gaat.

 

In mijn praktijk werk ik voornamelijk met vloerankers. Je kunt bijvoorbeeld je gezin op stellen. Dit doe je door middel van vloerankers in de ruimte. Dit noemen we dan ‘’het wetende veld’’, op het moment dat jij in het veld stapt openbaart zich van alles en begint het systemisch werken. Je kunt voelen welke plaats iedereen in het gezin in neemt, hoe de onderliggende banden zijn, wat er misschien nog uitgesproken mag worden, wat vergeven mag worden.

Veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in het gezin waarin we zijn opgegroeid. Deze kun je ook in je huidige leven weer tegenkomen. Het doel van de opstelling is voornamelijk inzicht en herkenning krijgen waardoor iets kan gaan veranderen en de energie weer gaat stromen. Je zult merken dat het veel met je doet en ook bij de mensen die je hebt opgesteld ook al zijn zij niet fysiek aanwezig in het ‘’wetende veld’’.